Социјална држава или држава на социјална неправда

Според Уставот, Македонија е социјална држава, а во пракса е држава на социјална неправда, за жал, во пракса, таа е земја на социјална неправда. Социјалниот систем е нефункционален и мора да претрпи коренити промени во интерес на граѓаните и сиромашните – изјави денеска Џељо Хоџиќ.

Граѓанската иницијатива 8 Септември веќе достави барање до ЗЕЛС, во кое се бара општините да обезбедат бесплатен јавен превоз за социјално загрозените семејства и да ги превземат сметките за вода и комуналии за овие семејства.

Извор: а1он.мк

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *